Natur og biologisk mangfold i forbindelse med Eyde Material Park

I forbindelse med etableringen av store næringsarealer for ny grønn industri risikerer Arendal Kommune å ikke leve opp til sine egne mål knyttet til natur. 

På denne siden kan du følge utviklingen, og se hvordan kommunen arbeider for å bevare og eventuelt restaurere viktige naturressurser. 

I forbindelse med næringsaktivitet tilknyttet batteriverdikjeden jobber Arendal kommune sammen med private utbyggere med å realisere "Eyde Material Park". Dette er en stor industripark der man har fokus på batteriverdikjeden (materialer, battericelleproduksjon, resirkulering m.m).  Eyde Material Park vil bli blant de største industriparkene i Norge, og vil være et viktig steg mot et grønt skifte gjennom å realisere en bærekraftig grønn batteriproduksjon. 

Områdene som inngår i denne industriparken er i dag landbruks, natur og friluftsområder eid av private grunneiere. Områdene det er snakk om er Helleheia (Helle 1 og Helle 2), Longum (nord for e18) og Longumkrysset (Rett vest for Eyde Energipark der Morrow Batteries skal bygge sin fabrikk). Samtidig skal Agder Fylkeskommune bygge en ny vei mellom E18 og Eydehavn. Arendal kommune må også forberede seg på enda flere innbyggere til byen og derfor jobber man også med å regulere tilstrekkelig med arealer til eiendomsutbygging. 

Summen av alt dette kan bety et tap av natur, til fordel for utvikling, arbeidsplasser og grønn industri. Arendal Kommune har derfor tatt flere initiativer for å finne ut hva man kan gjøre rundt denne problematikken. 

Lenker 

Kommunedelplan for naturmangfold

Turvei til Nesheim

Eyde Material Park - Arendalsfolk

Eyde Material Park - egen nettside

Hvordan etablere grønn industri og samtidig bevare natur? (PDF, 511 kB)