Kommunen har ansvar for at en fagperson holder tak i oppfølgingen av barnet/ungdommen. Noen ganger overføres ansvaret til en annen fagperson - som i en stafett. Derfor kaller vi den som til enhver tid holder tak i oppfølgingen av barnet/ungdommen for stafettholder. Her kan du lese mer om stafettholders oppgaver.
Ved behov for tverrfaglig støtte kan stafettholder, i samråd med familiene, kontakte et tverrfaglig team for å finne gode løsninger på utfordringer i barnets oppvekst.
Tidlig innsats ved utfordringer i hverdagen i skoler og barnehager (nivå 1)
Ressursteam barnehage
Barn har det best når de er en del av fellesskapet. i barnehagen. Når det er behov for tilpasninger i barnehagehverdagen bistår ressursteam med å kartlegge behovet og anbefale tiltak. Teamet består av barnehage og PPT.
Ressursteam skole
Barn og ungdom har det best når de er en del av fellesskapet i skolen. Når det er behov for tilpasninger i opplæringen vil ressursteam kartlegge behovet og anbefale tiltak. Alle skoler i Arendal har tverrfaglig ressursteam som møtes regelmessig. Teamet består av representanter fra skolen og PPT.
Samarbeid med helsesykepleier
Ved utfordringer som ikke er knyttet til barns læringssituasjon i barnehage - og skolehverdagen, er helsesykepleier en viktig samarbeidspart. Barnehagene har sin faste helsesykepleier på helsestasjonen som de kan kontakte. Og skolene har egne helsesykepleiere som er tilstede på skolen faste dager i uka, og regelmessige samarbeidsmøter.
Forsterket innsats ved utfordringer i barnehagen og i skolen (nivå 2)
Innsatsteam barn og unge
Innsatsteam bistår barnehager og skoler når utfordringene til eleven/barnet og familien blir så krevende at de påvirker skole- /barnehagehverdagen.
Beredskapsteam mot mobbing
Hvis du opplever at skolen/barnehagen ikke gir deg hjelp eller finner en god løsning for barnet ditt, kan du kontakte kommunens beredskapsteam mot mobbing.
Konsultasjonsteamet i Agder
Ved mistanke om seksuelle overgrep og vold mot barn kan fagpersoner som jobber nærmest barnet be om en anonym tverrsektoriell og tverrfaglig drøfting og få råd og veiledning for hvordan de best kan hjelpe barnet.
Tverrfaglig innsats ved sammensatte utfordringer hos barn, ungdom og familier (nivå 3)
BTI-team - BTI står for bedre tverrfaglig innsats
I BTI-team setter vi sammen et team av fagfolk med relevant kompetanse ut fra det som er barnets og familiens behov. Her jobber vi med både barnas og de voksnes utfordringer. Sammen lager vi en plan med mål og tiltak og avklarer hvem som gjør hva. Både fagpersoner og privatpersoner kan ta kontakt ved bekymring for barn, unge, foresatte og gravide.
SLT - Samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak.
SLT og kriminalitetsforebyggende koordinator har faste møter med politiet og andre fagpersoner for å forebygge rusbruk og kriminalitet blant barn, ungdom og unge voksne. Både fagpersoner og privatpersoner kan ta kontakt ved bekymring for grupper av barn/ungdom eller enkeltpersoner
Hjelp fra barnevernet
Hvis du er bekymret for om et barn får god nok omsorg, bør du melde fra til barnevernet. Du trenger ikke være sikker på at noe er galt. Når du har sagt fra, er det barnevernets jobb å vurdere hvordan meldingen skal følges opp. Alle offentlig ansatte har plikt til å melde fra til barnevernet hvis de er alvorlig bekymret for et barn.
Koordinator, barnekoordinator og individuell plan
Hvis barn og ungdom har behov for helsetjenester fra flere instanser over en lengre tidsperiode inntrer rett til koordinator eller barnekoordinator, og bistand til å utarbeide en individuell plan (IP).