Arendal kommune har over 500 vedtatte reguleringsplaner. Mange av disse er eldre og utdaterte. Flere av de utdaterte planene hjemler tiltak som ikke er forenelig med arealpolitikken som Arendal har hatt gjeldende de siste årene. Ved å oppheve de utdaterte planene vil kommunen kunne ta bedre vare på viktige verdier.
Prosjekt planvask 2024-2025
Vi har fått tilskudd på 400 000 kroner fra Miljødirektoratet for å gjennomføre en planvask.
I denne perioden har vi fokus på myr som naturtype. I Arendal er ca. 2 % av arealene myr, noe som er en vesentlig lavere andel enn landet generelt. Dette tilsier at kommunen bør være ekstra varsomme med forvaltningen av de få arealene som finnes her. Kunnskapen om hvor det finnes myrområder er på ingen måte ny, men kunnskapen om verdien av myr har økt vesentlig de siste årene.
Prosess og mulighet for innspill
Prosessen med å oppheve en reguleringsplan følger samme regler som for å lage en ny. Berørte grunneiere og naboer vil få mulighet for å uttale seg både til oppstart av arbeidet og når forslaget er ute på høring.
Slik blir en plan behandlet
- Varsel om oppstart blir sendt til grunneiere, naboer og myndigheter
- Det er 3 ukers høringsfrist
- Varsel om høring blir sendt til grunneiere, naboer og myndigheter
- Det er 6 ukers høringsfrist
- Varsel om vedtak blir sendt til grunneiere, naboer og myndigheter
- Det er 3 ukers høringsfrist
Reguleringsplaner for utbygde områder
Kommunen har allerede opphevet flere reguleringsplaner. Dette har i hovedsak vært planer for områder som allerede er utbygd, men der utbyggingen ikke har fulgt formålene eller detaljene i planen. Planene har da blitt til hinder for en effektiv byggesaksbehandling, til ulempe både for grunneiere og kommunal behandling.
Disse reguleringsplaner er opphevet:
- Del av His (1967)
- Hisøy haveby østre del (1958)
- Hisøy vestre del (1955)
- Klinkelia (1967)
- Birkenlund (1955)
- Heimarnes (1970)
- Håvet, Blødekjærheia, Blødekjær (1948)
- Arendal Maritime hotel, Vestregate 11 (2011)
Kommuneplanens arealdel 2025-2035
I revisjon av kommuneplanen vil det foregå en planteknisk gjennomgang og planvask. Vi ser at avgrensningen av enkelte byggeområder er utilsiktet store. Dette er som regel områder som fra gammelt av er satt av til eksisterende boligbebyggelse og eksisterende fritidsbebyggelse. I arbeidet vil vi jobbe med å redusere utstrekningen slik at de aktuelle formålene bedre gjenspeiler eksisterende forhold.
Kommuneplanens arealdel 2019-2029
Bystyret gav kommuneplanutvalget i oppdrag å vurdere om noen utbyggingsområder i kommuneplanen 2013-2023 som ikke var påbegynt, kunne bli tatt ut av kommuneplanens arealdel. Områdene ble da vurdert ut fra om de bidro til byspredning og bilavhengighet. Totalt ble det vurdert 33 områder. Av disse ble 18 områder tatt ut som byggeområder og gjort om til LNF-områder. Samlet areal var 2079 daa.
Ubebygde områder med vurdering - last ned dokumentet fra planinnsyn